Hva er Airsoft - Nybegynnerguide

Airsoftere under et spill hos NAF-ASK 11.07.21. Foto: AirsoftBoden.no/Espen Dahl

Airsoft er en spennende hobby som er sentrert rundt replikavåpen, kalt softguns/airsoftvåpen som skyter 6mm runde prosjektiler og ser ut som ekte våpen.

!!!OBS!!! Det er 18års grense for kjøp av airsoftvåpen.
En del klubber tillater at man er 16år, men med verge (klubben stiller oftest med dette) og man kan låne et våpen.

PS. Nybegynnerguiden begynner litt lengre ned.

Hva er egentlig Airsoft? En kjapp historietime.
Airsoft ble funnet opp i Japan på 80tallet som et tilbud for våpensamlere som ønsket å samle på skytevåpen, men ikke kunne få tak i ekte eller plomberte våpen på grunn av veldig strenge våpenlover. Airsoftreplikaer ble derfor veldig populært ved at de så realistiske ut og kunne skyte et harmløst prosjektil.
Fra da har airsoft som hobby blitt et verdensomspennende fenomen med flere forskjellige måter å utøve hobbyen på fra ren militærsimulering til zombiespill.
Men airsoft er mest kjent som militær simulering hvor man kler seg opp i miltære klær og utstyr og reiser på spill i skogen sammen med venner og skyter på hverandre med plastikkuler.

Våpenreplikaene fungerer i hovedsak av komprimert luft som dytter en 6mm rund kule ut av løpet.
Det mest vanlige er en elektrisk motor som driver et stempel og sylinder som komprimerer luften. Men det finnes også gassdrevne våpen og rene luftdrevne våpen med ekstern lufttank.

Airsoft i Norge.
Airsoft i Norge ble først lovlig i 2001 etter mye jobb fra Norges Airsoftforbund (NASF.no) og var i veldig mange år preget av MilSim, Militær Simulering. Mange storspill ble holdt med fokus på dette gjennom årene.
Mer info kommer senere. Under arbeid.

Nybegynnerguide.
Jeg er helt ny og vet ikke helt hvor jeg skal begynne.
Først og fremst. Airsoft i dag er mylder av produsenter og merker og mange airsoftere har sine favoritter som de gjerne anbefaler. Men når man er ny har man gjerne ikke så mye kunnskap og vet så mye om hva som passer deg.
Defor har vi satt sammen en enkel guide til deg som er helt ny.

Før du kjøper våpen og utstyr!
Det viktigste er å finne ut om airsoft er noe for deg.
Ikke bruk mye penger på noe du kanskje ikke liker.
Finn en klubb i nærheten (se klubboversikten vår), ta kontakt og bli med på et spill.
Mange klubber har utlånsvåpen man kan låne eller leie,
og mange spillere har forskjellige typer våpen som du kan se på eller prøve.
Der kan du også se forskjellige uniformer og utstyr. Spør. Vær litt nysgjerrig.
Mange airsoftere forteller gjerne om utstyret sitt, hvor de har handlet det fra også videre.

Husk. Det viktigste man trenger for å spille airsoft er godkjente vernebriller, et airsoftvåpen, kuler, solide klær (turklær i nøytrale farger f.eks eller en billig uniform) og gode sko med ankelstøtte. Man må ikke starte med full uniform og utstyr til tusenvis av kroner for å ha det gøy.

Som første våpen anbefaler vi at du kjøper en rifle. M4, AK, MP5 osv. IKKE SNIPER.
Sniper som første våpen er virkelig ikke å anbefale da det krever mye av deg som spiller, har begrenset med skudd, koster mye penger og jobb å få til å skyte rett.
Å være en god sniper på CS:GO, Call of Duty eller Fortnite er ikke det samme som å være en god airsoft sniper. Faren for å gå lei av airsoft er veldig stor med sniper som førstevåpen.
Det er viktig at du først lærer selvet spillet, og gjør man enklest med et våpen som kan skyte fullauto. Etterhvert når man har spilt en stund så kan man prøve seg på sniperrollen.